SaltyCajun.com

SaltyCajun.com (http://www.saltycajun.com/forum/index.php)
-   Events Forum (http://www.saltycajun.com/forum/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Water pump peephole problems (http://www.saltycajun.com/forum/showthread.php?t=69557)

alphaman 12-20-2020 05:18 PM

Water pump peephole problems
 
I friend of mine has a 1998 mercury 120 outboard. No water coming out pee hole with the hose connected to the lower unit.
Pull the thermostat housing off. It?s bone dry? He told me that the water pump was replaced. I told him it may have been installed the wrong direction If that makes sense. Any pointers for him?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Gerald 12-24-2020 11:44 AM

I need a little more info.

Has this engine been run at all since the water pump impeller was changed. If so, did water come out of the pee hole? If no, I would take it back and have mechanic check it.

OR... the pee hole water line could be pugged up. Try blowing air or water back through the pee hole. Or you could use a small wire to stick into this line to try to unplug it.

Something else, that could be tried. Take boat to a boat launch and running the engine to check for water at pee hole. Or, put "ear muff" on the engine at home and see what happens.

Feesherman 12-25-2020 09:37 AM

Quote:

Originally Posted by Gerald (Post 859331)
I need a little more info.



Has this engine been run at all since the water pump impeller was changed. If so, did water come out of the pee hole? If no, I would take it back and have mechanic check it.



OR... the pee hole water line could be pugged up. Try blowing air or water back through the pee hole. Or you could use a small wire to stick into this line to try to unplug it.



Something else, that could be tried. Take boat to a boat launch and running the engine to check for water at pee hole. Or, put "ear muff" on the engine at home and see what happens.

If thermostat is dry then water for sure ain't gettin to pee hole. Impeller installed backwards and now destroyed

Sent from my SM-G892A using Tapatalk

Gerald 12-31-2020 01:39 AM

Quote:

Originally Posted by Feesherman (Post 859335)
If thermostat is dry then water for sure ain't gettin to pee hole. Impeller installed backwards and now destroyed

Sent from my SM-G892A using Tapatalk

Or maybe the impeller key was not installed and the impeller is not turning.

Feesherman 01-01-2021 07:42 AM

Quote:

Originally Posted by Gerald (Post 859405)
Or maybe the impeller key was not installed and the impeller is not turning.

Also possible

Sent from my SM-G892A using Tapatalk


All times are GMT -5. The time now is 05:42 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - [ARG:3 UNDEFINED], Jelsoft Enterprises Ltd.
vB.Sponsors
All content, images, designs, and logos are Copyright © 2009-2012,
Salty Cajun, LLC
No unathorized use is permitted