SaltyCajun.com http://www.braggingbadges.com/

Notices

Go Back   SaltyCajun.com > General Discussion Forums > General Discussion (Everything Else) > Events Forum

Events Forum Post your upcoming events here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-20-2020, 05:18 PM
alphaman's Avatar
alphaman alphaman is offline
Sailfish
 
Join Date: Sep 2010
Location: LAFAYETTE
Posts: 4,079
Cash: 3,560
Default Water pump peephole problems

I friend of mine has a 1998 mercury 120 outboard. No water coming out pee hole with the hose connected to the lower unit.
Pull the thermostat housing off. It?s bone dry? He told me that the water pump was replaced. I told him it may have been installed the wrong direction If that makes sense. Any pointers for him?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #2  
Old 12-24-2020, 11:44 AM
Gerald Gerald is offline
Sailfish
 
Join Date: May 2009
Location: Lake Charles / Moss Bluff
Posts: 4,639
Cash: 4,019
Default

I need a little more info.

Has this engine been run at all since the water pump impeller was changed. If so, did water come out of the pee hole? If no, I would take it back and have mechanic check it.

OR... the pee hole water line could be pugged up. Try blowing air or water back through the pee hole. Or you could use a small wire to stick into this line to try to unplug it.

Something else, that could be tried. Take boat to a boat launch and running the engine to check for water at pee hole. Or, put "ear muff" on the engine at home and see what happens.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-25-2020, 09:37 AM
Feesherman Feesherman is offline
King Mackeral
 
Join Date: Jun 2009
Location: Moss Bluff
Posts: 2,652
Cash: 757
Default

Quote:
Originally Posted by Gerald View Post
I need a little more info.



Has this engine been run at all since the water pump impeller was changed. If so, did water come out of the pee hole? If no, I would take it back and have mechanic check it.



OR... the pee hole water line could be pugged up. Try blowing air or water back through the pee hole. Or you could use a small wire to stick into this line to try to unplug it.



Something else, that could be tried. Take boat to a boat launch and running the engine to check for water at pee hole. Or, put "ear muff" on the engine at home and see what happens.
If thermostat is dry then water for sure ain't gettin to pee hole. Impeller installed backwards and now destroyed

Sent from my SM-G892A using Tapatalk
Reply With Quote
  #4  
Old 12-31-2020, 01:39 AM
Gerald Gerald is offline
Sailfish
 
Join Date: May 2009
Location: Lake Charles / Moss Bluff
Posts: 4,639
Cash: 4,019
Default

Quote:
Originally Posted by Feesherman View Post
If thermostat is dry then water for sure ain't gettin to pee hole. Impeller installed backwards and now destroyed

Sent from my SM-G892A using Tapatalk
Or maybe the impeller key was not installed and the impeller is not turning.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-01-2021, 07:42 AM
Feesherman Feesherman is offline
King Mackeral
 
Join Date: Jun 2009
Location: Moss Bluff
Posts: 2,652
Cash: 757
Default

Quote:
Originally Posted by Gerald View Post
Or maybe the impeller key was not installed and the impeller is not turning.
Also possible

Sent from my SM-G892A using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:36 PM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - [ARG:3 UNDEFINED], Jelsoft Enterprises Ltd.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios
SaltyCajun.com logo provided by Bryce Risher

All content, images, designs, and logos are Copyright © 2009-2012,
Salty Cajun, LLC
No unathorized use is permitted
Geo Visitors Map